Thuiswerken en massage

Hoe kan een massage jou als thuiswerker helpen?

Al een hele periode is een groot deel van werkend Nederland genoodzaakt een groot deel van de tijd, of volledig, thuis te werken. Dit om de verspreiding van het Covid 19 virus verder te voorkomen.

Thuiswerken brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee. De tijd is flexibeler in te delen waardoor er in de ochtend en aan het eind van de middag minder gehaast hoeft te worden, om op tijd op het werk te zijn en kinderen tijdig naar school of de dagopvang te brengen. Er gaat geen tijd meer verloren aan het reizen en privé afspraken kunnen makkelijker worden gepland, zodat een afspraak bij de tandarts of massagetherapeut niet een gehele ochtend of middag kost of perse in de avonduren gepland moet worden. Over het algemeen kan er gesteld worden dat er ruimte komt voor een gezondere werk-privé balans.

De afgelopen maanden hebben we bij Massage Company veel cliënten gesproken die werkzaamheden vanuit huis verrichten. In die gesprekken wordt naast de verbeterde werk-privé balans bevestigd, maar vangen we ook veel signalen op dat de huidige situatie ook zorgt voor een toename, of het ontstaan van nieuwe, fysieke klachten. Deze klachten worden vaak omschreven als een vastzittend gevoel van de nek, pijn rondom het schouderblad of een zeurderig gevoel in de onderrug. Naast pijnklachten wordt ook gerept over een verminderde beweeglijkheid (mobiliteit) van met name het midden van de rug, dus ter hoogte van de schouderbladen.

Deze signalen ontvingen wij van cliënten die op als op regelmatige basis onze massagepraktijk in Utrecht bezochten, maar krijgen wij ook juist van een groep nieuwe cliënten voor wie deze klachten juist na maart 2020 zijn ontstaan en op basis daarvan te relateren zijn aan het werken vanuit huis.

Het werken vanuit huis lijkt dus te zorgen voor een toename van fysieke ongemakken, wat ook al gemeld werd enkele weken geleden (LINKG NAAR NIEUWSBERICHT

Hoe kan dit nu?

Het thuiswerken zorgt niet alleen voor een andere werkomgeving, maar ook echt voor een andere manier van werken. Vergaderingen of andere vormen van overleg gaan nu via beeldschermen, waar we laatste jaren juist een trend zagen dat er niet altijd overleg plaatsvond door gezamenlijk aan tafel te zitten, maar dat er naar vormen gezocht werd die overleg met fysieke beweging combineerden. Er werd meer gebruik gemaakt van sta-zit bureau’s of er werd al wandelend overlegd of over nieuwe plannen nagedacht.

Nu alle werkzaamheden vanaf dezelfde werkplek worden uitgevoerd, ontstaan er ook vanzelf minder beweegmomenten. Het is nu tenslotte niet meer nodig om op te staan en naar een overlegruimte te lopen.

Naast dit meetbare aspect van minder beweging horen wij ook dat het sociale aspect van het werken in een omgeving met collegae erg wordt gemist. Denk hierbij aan het informele praatje over het weekend of de gezonde lunchwandeling (die ook nog eens gezond is).

Wat kun je nu zelf doen?

Een goede werkplek is belangrijk. Denk hierbij aan een goede bureaustoel, het gebruik van meerdere schermen of een los toetsenbord. Hiermee zorg vergroot je in ieder geval de kans op een juiste, comfortabele werkhouding.

Het voorkomen van klachten houdt echter niet op bij alleen een juiste werkplek en houding. Het grote verschil met werken op kantoor is juist dat je de beweging die je onbewust gedurende de dag hebt vaak ook niet hebt wanneer je thuiswerkt. Zoals geschreven, het even lopen naar de overlegruimte, het kopieerapparaat of naar een collega. Juist op die momenten zorg je voor meer ontspanning van je rug, nek en schouderspieren. Je verandert namelijk van je houding waarbij je naar een scherm staart na een actieve houding.

Zorg voor ruimte tussen je afspraken. Plan bijvoorbeeld niet ieder uur een overleg, maar probeer 5 of 10 minuten pauze in te lassen. Juist deze ruimte kan je even gebruiken om op te staan, je schouders los te rollen of een klein rondje, of een paar trappen in huis te lopen.

Bepaal of voor ieder overleg een scherm nodig is. Misschien is alleen geluid ook wel eens mogelijk wat jou de ruimte biedt om met oortjes in lekker buiten een rondje te lopen.

En verder.

Deze tijd heeft op alle vlakken een impact waarvan we de gevolgen nog niet goed in kunnen schatten. We hebben een dergelijke situatie immers nog niet eerder meegemaakt. We hebben er ook niet geleidelijk aan kunnen wennen en hebben op dit moment nog geen reëel perspectief of een datum waarop we weer terug gaan naar het oude, of nieuwe normaal.

Dit alles heeft ook gevolgen voor onze belastbaarheid. Bewust of onbewust doet het iets met ons. Juist daarom is raadzaam om ook eens naar de voordelen van een massage te kijken. Bij Massage Company (Massagepraktijk in Utrecht, Leidsche Rijn) kun je terecht voor diverse soorten massages. Met een massage gun jij jezelf een fijne onderbreking van de werkdag en zorg je voor ontspanning in de spieren die je nu zo zwaar belast.

Neem eens kijkje op https://massagecompany.nl/welke-massage-moet-ik-kiezen/ en kijk wat het beste bij jou past of pan direct een afspraak via www.massagecompany.nl/afspraak-maken . Iedere afspraak wordt altijd vooraf gegaan door een korte intake, om de massage exact op jouw wensen aan te laten sluiten.

Succes in deze tijd en wellicht tot ziens.

Massage Company